DR Presse
TV Radio Live Nyt fra DR Foto
Pressemail Kontakt
 
Søgning i tekst:
Medtag arkiv
Søgetips
Kender du denne type?

Ny nysgerrig ekspert i 'Kender du Typen?'
Anne Glad beskriver sig selv som 'sindssygt nysgerrig'. Derfor føler hun sig også privilegeret, når hun i 'Kender du typen?' på DR1 får lov at kigge ind i 10 kendte personers meget forskellige hjem.
TV en uge frem

Se tv-programmet en uge frem ved at klikke hér.


ARKIV
Videnskab og IT
Atomets opdagelse
DR2  24.08.09 / 18.40

Atomets opdagelse

DR2 sender fra den 24. august en BBC-dokumentarserie i tre dele, hvori professor Jim Al-Khalili fortæller historien om en af verdenshistoriens vigtigste videnskabelige opdagelser - at den fysiske verden består af atomer.

Den anerkendte britiske professor i kernefysik Jim Al-Khalili byder i denne britiske dokumentarserie seerne med på en utrolig videnskabelig rejse i verdens allermindste bestanddele - fra atomets opdagelse til udviklingen teorierne om kvantemekanikken.

Selve den opdagelse at alt består af atomer er blevet beskrevet som det største videnskabelige gennembrud nogensinde. Mens videnskabsfolkene trængte dybere og dybere ind i atomets gåder, fandt de svarene på nogle af naturens mest utrolig hemmeligheder og opgav efterhånden flere og flere af den hidtidige videnskabs nøgleantagelser.

Resultatet blev et paradigmeskift og en helt ny videnskab, der fortsat danner grundlag for den moderne fysik, kemi og biologi - sågar for selve livet. Professor og kernefysiker ved University of Surrey Jim Al-Khalili fortæller i første program historien om selve opdagelsen og om de store videnskabelige begavelser, som har æren for den.     

Andet program går tættere på flere af de videnskabelige milepæle der ændrede verden i kølvandet på atomets opdagelse - radioaktivitet, atombomben og the Big Bang. Al-Khalili skildrer, hvordan forskerne undervejs i deres stræben efter indsigt i det lillebitte atom også løste en stor del af mysteriet om universets fødsel - en dramatisk og kompleks historie om opdagelser, der fik enorme konsekvenser for mennesket, både i form af epokegørende ny viden om universet men også i form af kernevåbnenes kolossale ødelæggelsespotentiale, mens det tyvende århundredes største begavelser dystede om at besvare de måske største spørgsmål af dem alle: Hvorfor er vi her, og hvordan blev vi til?

I seriens sidste afsnit
beskriver Jim Al-Khalili hvordan forskningen i kernefysik samtidig har tvunget os til at revurdere selve vores opfattelse af virkeligheden som begreb. Ifølge kernefysikkens principper kan der f.eks. teoretisk set findes parallel-universer, hvor vidt forskellige versioner af vores verden kan tænkes at eksistere.

Han viser samtidig, hvordan det ‘tomme rum’ er alt andet end tomt, og anskueliggør, hvordan den verden, vi tror vi kender så godt, har vist sig at være en lillebitte brøkdel af et univers, der er langt større og langt mere mærkværdigt, end vi nogensinde havde forestillet os før atomets opdagelse.

Om Professor Jim Al-Khalili
Professor Jim Al-Khalili blev født i Bagdad i 1962 som søn af et irakisk-engelsk ægtepar. Han er i dag professor ved University of Surrey i England og bestyrelsesformand for The British Science Association. I 2004 blev han udvalgt som en af de 21 videnskabsfolk, der blev portrætteret til den permanente udstilling ‘Faces of Science’ på National Portrait Gallery i London.

Al-Khalili modtog ‘The Royal Society Michael Faraday Prize for science communication’ i 2007 og blev samtidig udnævnt til æresmedlem af The British Association for the Advancement of Science. Han har modtaget The Institute of Physics’ Public Awareness of Physics Award og giver fortsat forelæsninger over hele verden. Han bor i dag i Southsea i Hampshire med sin kone Julie og deres to børn, David og Kate.

Eng. org. titel: 'Atom'

DR Markedsføring Presse

DR Licens- og Programservice hjælper lyttere og seere med svar på spørgsmål om programmer, sendetider og medvirkende mandag - torsdag kl. 09.00-16.30, fredag kl. 09.00-14.00 på tlf 7020 1313 og via hjemmesiden www.dr.dk/kontaktdr. Lukket i weekenden og på helligdage.

Pressemeddelelsen er offentliggjort 09.08.09 / 09.00

send til kollega | print | til top

3 billeder næste
Pressefoto

Professor Jim Al-Khalili fortæller i en BBC-serie på 3 programmer historien om den største videnskabelige opdagelse nogensinde: Atomet.
Foto:  
Ophavsret: Type 2
FotoID:24318236

Download foto